Stwórz konto

Koszyk

Zamknij

Twój koszyk jest pusty.

Less Waste w Kuchni

less waste w kuchni BOTAP
By
7 kwietnia, 2021

Czy wiecie, że według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, każdego roku marnujemy 1,3 miliarda ton żywności nadającej się do spożycia?! Zamiast jednak załamywać ręce, lepiej zastanowić się, jak każdy z nas może z tym walczyć.

Poniżej 7 tipów, jak być less waste w kuchni!

Nie wyrzucaj resztek

Końcówka pomidora, resztka dwudniowej zupy, nadmiar serniczka od babci? Zamiast wyrzucać resztki, lepiej zastanów się, czy na pewno nie możesz ich w jakiś sposób wykorzystać. W Internecie znajdziesz masę przepisów na proste dania z resztek. A gdy naprawdę nie masz pomysłu, zdatne do spożycia jedzenie możesz zostawić w którejś ze społecznych lodówek. Ich mapę znajdziesz tu: http://www.wezpomoz.pl/mapa/ 

Przygotowuj odpowiedniej wielkości porcję

Postaraj się przy gotowaniu być bardziej uważny i bierz pod uwagę, że nie robisz makaronu dla całej wioski. Zawsze lepiej przygotować troszkę mniejszą porcję i dojeść np. owocem, niż wyrzucać jedzenie do śmieci. 

Postaw na rozsądne zakupy

Rozsądne, czyli wcześniej przemyślane (z listą!) oraz, w miarę możliwości, pozbawione plastiku. Plastiku unikniesz dzięki płóciennym torbom na zakupy i decydowaniu się na produkty na wagę, zamiast tych już odmierzonych, zapakowanych w tony plastiku.

Pamiętaj też o tym, by kupować małe ilości świeżych produktów i do koszyka śmiało wrzucać pojedyncze sztuki (jak np. samotne banany, które zazwyczaj są zostawiane przez innych kupujących).

Mądrze przechowuj żywność 

Wiedza na temat odpowiedniego przechowywania jedzenia, może znacznie przedłużyć jego żywotność. A tym samym zmniejszyć ryzyko, że je zmarnujemy. Jednym z ekologicznych sposobów przechowywania żywności są woskowijki, czyli naturalny świetny zamiennik folii aluminiowej oraz spożywczej.

Część niezjedzonego jedzenia możesz także zamrozić. Pomoże w tym na pewno regularna kontrola stanu lodówki i mrożenie produktów, których mamy zdecydowany nadmiar, co pozwoli Wam na bycie bardziej less waste w kuchni.

Zastąp wodę butelkowaną kranówką

butelka termiczna BOTAP na homeoffice jak pić wodę

Chociaż nie ma to bezpośredniego związku z marnowaniem żywności, to już z byciem less waste jak najbardziej. Picie wody jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak nie musi to być woda sklepowa, a wystarczy ta z kranu – w Polsce jak najbardziej zdatna do picia. Jeżeli chcecie wziąć wodę poza dom, zaopatrzcie się w ekologiczną, wielorazową butelkę.

Pomóż w niemarnowaniu żywności innym

Aplikacja “Too good to go” umożliwia odkupienie w bardzo okazyjnych cenach tego, co w danym dniu nie sprzedało się w lokalnych restauracjach i kawiarniach. Korzystając z niej nie tylko ratujesz żywność przed wyrzuceniem, ale i możesz zjeść smacznie w naprawdę niskich cenach!

Ogranicz spożycie mięsa

Mięso jest produktem, który szybko traci na świeżości, ale ma również fatalne skutki dla naszego środowiska. Jego produkcja oznacza ogromny ślad węglowy, przyczyniający się do globalnego ocieplenia. Jeżeli nie chcesz całkowicie zrezygnować z obecności mięsa w diecie, rozważ chociaż jego ograniczenie. Planeta na pewno Ci podziękuje! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na górę